Select Page

Hrănirea corectă a prepelițelor

Sunt foarte multe persoane, care se întreabă ce mănâncă prepelițele. Această întrebare am pus-o și eu la începutul documentărilor mele referitoare la creșterea prepelițelor. La o simplă căutare pe internet, găsim o multitudine de site-uri care au publicat articole referioatre la hrana prepelițelor în diversele etape ale vieții lor. O retetă perfectă de furaj pentru prepelițe nu există, deoarce se pot observa diferențe de randament de la un crescător la altul. Aceste diferențe pot apărea datorită condițiilor în care cresc păsările, datorită calității materiei prime pentru furaj, sau pur și simplu reteța respectivă nu le priește. De aceea recomandarea noastră este să încercați mai multe rețete (pe un număr mic de păsări), până veți găsi ceea ce vă mulțumește.

Furajarea se face diferit, ținându-se cont de fiecare etapă de dezvoltare a prepeliței. În primele zile de viață, puii de prepeliță au nevoie de un aport mai mare de proteină. Practic trecerea de la o etapă la alta, se va baza în mare parte pe reducerea nivelul de proietină pe care îl conține furajul. Etapele de creștere sunt în număr de trei:

  1. 1 zi – 21 de zile
  2. 3 săptămâni – 6 săptămâni
  3. 6 săptămâni ( prepelițe ouătoare )

Pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție animală – IBNA Balotești, găsim un rețetar pentru un fruaj de foarte bună calitate, divizat pe etapele de creștere, pe care îl prezentăm în cele ce urmează:

Pentru o creștere corectă se recomandă respectarea unor parametrii vitali, precum procentul de proteină dozată în funcție de fiecare etapă de creștere și adăugarea premixului vitamino-mineral, care asigură aportul de vitamine și minerale pe care prepelițele le elimină în timpul perioadei de ouat. Premixul conține o gamă largă de vitamine (A,B1,B2,B3,B4,B5,B6,B9,B12,D3,E,H,K3,PP) dar și micro și macroelemente (Cupru, Fier, Iod, Seleniu,Zinc, Calciu, Clor, Fosfor, Sodiu), plus antioxidanți.

În alimentația prepelitelor, încercați să evitați făinurile de oase, iar cerealele (proumbul, grâul, șrotul de soia și șrotul de floarea soarelui) trebuie să fie de cea mai bună calitate. În cazul în care doriți să vă faceți singuri furajul pentru prepelițe trebuie să țineți cont de mai mulți factori de calitate. Informațiile complete și mai multe metode practice, veți găsi în articolul despre realizarea furajului pentru prepelite.

În încheiere vă prezentăm o rețetă de furaj pentru prepelițe ouătoare, care se poate adapta în funcție de nevoile fiecărui crescător de prepelițe:

– Porumb 45%

– Grâu 15%

– Șrot de soia 20%

– Șrot de floarea soarelui 8%

– Calciu 9%

– Premix vitamino-mineral 2,5%

– Sare 0,5%

Puteți să împărtășiti cu noi în comentarii, rețele pe care le utilizați și randamentul pe care îl aveți, pentru a putea ajuta și alti crescători să se cospodărească! Spor